Het verhaal
Er was eens een paardenbloem.
Ze stond tussen de andere paardenbloemen in een glooiend weiland, met aan de rand ervan grote zonnebloemen.
De meeste paardenbloemen in de wei droomden ervan om een zonnebloem te zijn. Van zodra de zon opkwam probeerden ze hun stengel te rekken om wat meer op een zonnebloem te lijken.
Ze rekten en strekten, maar stelden ontmoedigd vast dat ze er tóch nog niet waren. Tegen de middag al waren ze zo uitgeput dat ze hun kopjes lieten hangen.
Krachteloos waren ook hun pluisjes. Zelfs met stevige bries kwamen ze niet verder dan een paar meter…
Deze paardenbloem echter opende bij zonsopgang haar hele bloemenhart voor alweer een dag van intens paardenbloem zijn.
Ze was de meest stralende paardenbloem van het hele weiland. Volkomen in harmonie met zichzelf en haar omgeving.
Haar gouden blaadjes transformeerden zich toch krachtige pluizensterren. Een zweempje wind nam de witte pluizen mee, ver weg! In het glinsterende zonlicht reisde deze paardenbloem haar wensen achterna. Hoger en verder dan ooit een zonnebloem zou komen.
En jij? Welke paardenbloem wil jij graag zijn?
Symboliek
Emotionele weerbaarheid:
Een paardenbloem gedijt ook in moeilijke omstandigheden, vandaar dat ze algemeen wordt geassocieerd met de kracht om uit te stijgen boven de uitdagingen van het leven.
Verder staat de paardenbloem voor:
- Het vermogen om zowel emotionele als fysieke kwetsuren te helen
- Intelligentie, vnl op emotioneel en spiritueel vlak
- De warmte en de kracht van de opgaande zon
- Overlevingskracht die uitdagingen en problemen trotseert
- Langdurig geluk en vreugde
- Je wensen in vervulling doen gaan.
Vanuit meer metafysische invalshoek:
de paardenbloem wordt soms beschouwd als het symbool, dat er aan herinnert dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt.
En dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel.
De bloem symboliseert de stralende zon. De pluizenbol symboliseert de volle maan. De losse zaadpluizen symboliseren de sterren.
Bronnen: www.flowermeaning.com
www.natuurverhalen.nl
Recepten
Paardenbloemen thee:
Een handjevol versgeplukte paardenbloemen
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee!
paardenbloemen siroop
- 6 grote mensen handen paardenbloemen
- 1 liter water
- 1 kg suiker · 1/2 citroen
Was de paardenbloemen af, zodat kleine beestjes er nog af gaan, doe deze dan samen met het water, suiker en in stuken gesneden citroen (met schil) in een pan en kook het, kook het een paar minuten door en zet dan het vuur uit, laat het 24 uur lang trekken en zeef het dan, en klaar is je lekkere siroop al!
Bron: https://lekkertafelen.nl/kookschool/paardenbloemen-onkruid-echt-niet/
Handleiding bij de zaadjes: paardenbloem/molsla
Zaaien van begin april tot en met eind juni, direct op zijn plaats van bestemming.
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is eetbaar. Het vroege voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten, bij voorkeur voordat de bloem zich ontwikkeld heeft. Het heeft dan de beste smaak en de meeste voedingswaarde. De jonge bladeren zijn minder bitter dan de volwassen bladeren.
In de late lente en in de zomer zijn ze ook te plukken alleen smaken ze dan wat bitterder. Pluk dan vooral de net ontkiemde blaadjes.
Ook de bloemen zelf zijn te eten. Neem dan het middelste van de bloem (het hooi) en gebruik het bijvoorbeeld ter garnering van de salade.
Probeer ook eens om de zogenaamde ‘molsla’ kweken. Dit gebeurt door de in het voorjaar de jonge bladscheutjes, uit de overwinterde wortelen, bedekt te houden met een laag aarde zodat geen, of weinig, bladgroen ontstaat. Het zelfde principe dus als bij het kweken van witloof. Vroeger werd in molshopen naar deze ‘gebleekte’ paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem
http://www.biobudget.nl/tip/paardenbloem-heel-biobudget/